Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Στην τελική ευθεία το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

αναδημοσίευση απο in.gr

Αθήνα
Διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες  προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών τη Δευτέρα, φέροντας πιο κοντά το «Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου» (ΑΣΣΚ).

Στόχος της εισαγωγής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι, μαζί με το νέο ειδικό Σώμα Ελεγκτών Κομίστρου, η καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, η οποία εκτιμάται ότι «μεταφράζεται» σε χαμένα έσοδα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους φορείς συγκοινωνιών.

Το ΑΣΣΚ, αναφέρει το υπουργείο, αποτελεί τη «μόνιμη, σύγχρονη και αποδοτικότερη» λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρεπιβίβασης και της δικαιότερης τιμολόγησης στην παροχή συγκοινωνιακών υπηρεσιών.

Στόχος είναι η μείωση της λαθρεπιβίβασης αλλά και η εξαφάνιση των πλαστών εισιτηρίων.

Το υπουργείο εκτιμά πως η λαθρεπιβίβαση κυμαίνεται από 7% στο Μετρό έως 40% στα λεωφορεία.

Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει πως το νέο σώμα ελέγχου θα αρχίσει τους τακτικούς ελέγχους στις 11 Απριλίου. Το Σώμα θα λειτουργεί ενιαία για το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών και αποτελεί διακριτή μονάδα στο οργανόγραμμα του ΟΑΣΑ.

Σκοπός είναι το Σώμα να λειτουργεί αποτρεπτικά και όχι εισπρακτικά, αναφέρει το υπουργείο, «δηλαδή να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες να επικυρώνουν το εισιτήριο και να καταβάλουν το νόμιμο κόμιστρο σε όλα τα μεταφορικά μέσα».

Εκτιμάται πως αν ο συντονισμένος έλεγχος λειτουργήσει αποτρεπτικά τότε μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση των επικυρώσεων σε ποσοστό μέχρι και 10%, που αντιστοιχεί σε πρόσθετα έσοδα της τάξης των 15 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Newsroom ΔΟΛ

 ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...