Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Στην τελική ευθεία το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

αναδημοσίευση απο in.gr

Αθήνα
Διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες  προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών τη Δευτέρα, φέροντας πιο κοντά το «Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου» (ΑΣΣΚ).

Στόχος της εισαγωγής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι, μαζί με το νέο ειδικό Σώμα Ελεγκτών Κομίστρου, η καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, η οποία εκτιμάται ότι «μεταφράζεται» σε χαμένα έσοδα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους φορείς συγκοινωνιών.

Το ΑΣΣΚ, αναφέρει το υπουργείο, αποτελεί τη «μόνιμη, σύγχρονη και αποδοτικότερη» λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρεπιβίβασης και της δικαιότερης τιμολόγησης στην παροχή συγκοινωνιακών υπηρεσιών.

Στόχος είναι η μείωση της λαθρεπιβίβασης αλλά και η εξαφάνιση των πλαστών εισιτηρίων.

Το υπουργείο εκτιμά πως η λαθρεπιβίβαση κυμαίνεται από 7% στο Μετρό έως 40% στα λεωφορεία.

Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει πως το νέο σώμα ελέγχου θα αρχίσει τους τακτικούς ελέγχους στις 11 Απριλίου. Το Σώμα θα λειτουργεί ενιαία για το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών και αποτελεί διακριτή μονάδα στο οργανόγραμμα του ΟΑΣΑ.

Σκοπός είναι το Σώμα να λειτουργεί αποτρεπτικά και όχι εισπρακτικά, αναφέρει το υπουργείο, «δηλαδή να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες να επικυρώνουν το εισιτήριο και να καταβάλουν το νόμιμο κόμιστρο σε όλα τα μεταφορικά μέσα».

Εκτιμάται πως αν ο συντονισμένος έλεγχος λειτουργήσει αποτρεπτικά τότε μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση των επικυρώσεων σε ποσοστό μέχρι και 10%, που αντιστοιχεί σε πρόσθετα έσοδα της τάξης των 15 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Newsroom ΔΟΛ

 ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Δυο χρήσιμα παραδείγματα (β')

ανα δημοσίευση από http://kontrastoreyma.blogspot.com/2011/03/blog-post_1822.html

Είμαι πια και επίσημα τσαμπατζού!!!

Την Δευτέρα (14/3/2011) στις 5 το απόγευμα σχόλασα και πήρα το λεωφορείο από Πειραιά προς Νίκαια. Στην επόμενη στάση μπήκαν 2 ελεγκτές. Στην δήλωση μου ότι δεν έχω εισιτήριο, μου ζήτησαν τα στοιχεία μου. Αρνήθηκα να τα δώσω, λέγοντάς τους ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα, εκτός αν ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχει αστυνομικός. Αμέσως πήραν τηλέφωνο στην αστυνομία λέγοντας το περιστατικό. Μόλις έκλεισαν το τηλέφωνο, σηκώθηκα χαμογελώντας και πάτησα το κουμπί για να κατέβω. Μπήκαν μπροστά στην πόρτα, και μου είπαν ότι δεν με αφήνουν, μέχρι να έρθει η αστυνομία, ενώ συγχρόνως ακινητοποίησαν το λεωφορείο. Τους είπα ότι είμαι μέλος της κίνησης ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ότι αυτό που κάνω είναι πολιτική πράξη άρνησης στο χαράτσι των αυξήσεων και ζήτησα ήρεμα από τον οδηγό να μου ανοίξει την πόρτα, λέγοντας και στους τρεις ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να περιμένω και ότι είναι παράνομο να με κρατούν.

Αρνήθηκαν, και τότε εγώ πήρα τηλέφωνο την αστυνομία, και έδωσα το νούμερο του λεωφορείου, της γραμμής και σε ποιο σημείο ήμασταν εκείνη την ώρα, ζητώντας να έρθουν αμέσως, γιατί τελείτε εις βάρος μου αδίκημα παράνομης κράτησης. Αμέσως μετά ζήτησα τα στοιχεία τους, κι αυτοί αρνήθηκαν. Τους ενημέρωσα, πάντα ευγενικά και ήρεμα, ότι θα περιμένουμε μεν μαζί την αστυνομία, αλλά αμέσως μετά το αστυνομικό τμήμα, εγώ μεν θα πάω σπίτι μου, αυτοί δε και οι τρεις, θα κρατηθούν αυτόφωρο. Ω! εκ του θαύματος, ο οδηγός χωρίς να πει τίποτα, πήγε το λεωφορείο αμέσως στην στάση και άνοιξε τις πόρτες. 

Κατεβήκαμε ακριβώς μπροστά στην είσοδο super market, όπου και στέκονταν υπάλληλοι που άρχισαν να παρακολουθούν το σκηνικό φωνάζοντας συγχρόνως και συναδέλφους τους. Είπα στους ελεγκτές να περιμένουν να καλέσω και τον δικηγόρο μου. Τους γύρισα την πλάτη 1 λεπτό για να μιλήσω σε σύντροφο του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, οπότε και ακούω γέλια και φωνές. Γύρισα και είδα με έκπληξη ότι οι ελεγκτές είχαν εξαφανιστεί!!! 

Όσον αφορά τον κόσμο μέσα στο λεωφορείο, ναι μεν δεν μίλησε κανείς υπέρ μου, κανείς όμως δεν είπε κουβέντα που ακινητοποιήθηκε το λεωφορείο, και όλοι ήταν παγωμένοι και έκπληκτοι. Οι υπάλληλοι του super market, με έβαλαν στην μέση ζητώντας να μάθουν περισσότερα για το τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση, και κάποιοι μάλιστα ήταν σχετικά ενημερωμένοι. 

Παρά το γεγονός της συμμετοχής μου από την αρχή στις κινητοποιήσεις στα διόδια και τα λεωφορεία, ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπισα μόνη μου ελεγκτές. Ένοιωσα φόβο και ντροπή, όμως σκέφτηκα ότι έχω και δίκιο. Και πιστέψτε με, η ικανοποίησή που ένοιωσα μετά ήταν μεγάλη. Το μόνο λάθος μου, ήταν ότι όταν ζήτησα τα στοιχεία των ελεγκτών, δεν ζήτησα και στοιχεία από επιβάτες. Δεν πειράζει, πρωτάρα ήμουνα. Την επόμενη όμως??

Έφη Λ.
Μέλος της Κίνησης Πολιτών "κόντρα στο ρεύμα"

Δυο χρήσιμα παραδείγματα (α')

αναδημοσίευση από  http://partetapisw.wordpress.com/


Τζάμπα μάγκες

Είναι περίπου 1 το μεσημέρι, και χτυπάει το τηλέφωνο:
«Είστε από το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ;»
«Τι ακριβώς θέλετε;»
«Ακούστε, ονομάζομαι ΧΧ και είμαι στη ΓΑΔΑ»
«Και τι κάνετε εκεί;;;»
«Με έφεραν οι ελεγκτές από το τρόλεϊ, δεν πληρώνω από τότε που μπήκαν οι αυξήσεις»
«Προσπαθήσατε να βγείτε και δεν σας άφησαν;»
«Ναι, μπήκαν μπροστά μου και ο οδηγός άνοιξε την πόρτα μόνο όταν φτάσαμε στη ΓΑΔΑ»
«Αυτό που έκαναν είναι παράνομο, να δώσετε τα στοιχεία σας στον αστυνομικό και να πάρετε τα δικά τους, διότι αν θέλετε μπορείτε να τους μηνύσετε για παράνομη κατακράτηση, και πάρτε με πάλι να μου πείτε τι έγινε».

Σε 5 λεπτά το τηλέφωνο ξαναχτυπάει:
«Πάλι εγώ είμαι. Βρίσκομαι σε περιπολικό και με πάνε στο αστυνομικό τμήμα!»
«Για ποιο λόγο;;;»
«Διότι στη ΓΑΔΑ δεν ασχολούνται, λέει, με τέτοιες περιπτώσεις, και πρέπει να πάμε στο τμήμα»
«Είναι οι ελεγκτές μαζί σας;»
«Ναι»
«Ωραία, μόλις φτάσετε δώστε τα στοιχεία σας, πάρτε και τα δικά τους, και.»
«Ακούστε, μπορεί κάποιος από το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ να έρθει να με βοηθήσει; Στις 2 πρέπει να πάρω το παιδί από το σχολείο, Δευτέρα Δημοτικού πάει, δεν μπορεί να περιμένει μόνο του!».

Όλα γίνονται! Σε 20 λεπτά, μαζί με μια φίλη, μπαίνω στο τμήμα. Στην είσοδο βρίσκουμε τους δύο ελεγκτές να κόβουν πρόστιμο στην κυρία ΧΧ - μόλις είχαν πάρει τα στοιχεία της από την αξιωματικό υπηρεσίας. Τους ρωτάμε γιατί έχουν τέτοιο υπερβάλλοντα ζήλο κι αν γνωρίζουν ότι παρανομούν. ο ένας δεν μιλά, ο άλλος απαντά προκλητικά: «Αυτά που ξέρατε τελείωσαν, τέρμα το δεν πληρώνω!».

Μπαίνουμε στο γραφείο και ρωτάμε την αξιωματικό υπηρεσίας αν ενημέρωσε τους ελεγκτές ότι διέπραξαν αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. «Δικηγόροι είστε;» είναι η. απάντησή της. «Όχι, αλλά αν θέλετε σας φέρνουμε και δυο-τρεις δικηγόρους», της απαντάμε. Δεν μιλάει, οπότε συνεχίζουμε: «Ενημερώστε παρακαλώ τους κυρίους ότι διέπραξαν το αδίκημα της παράνομης παρακράτησης, που όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς διώκεται αυτεπάγγελτα, και άρα αν η κυρία υποβάλλει μήνυση θα τους φιλοξενήσετε σήμερα εδώ, και αύριο θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο».

Αφού το επιβεβαιώνει η αξιωματικός υπηρεσίας (χρειάστηκε να της πούμε ότι αν ο κάθε ελεγκτής μπορεί να. συλλαμβάνει «παραβάτες», τότε κι αυτή μπορεί να πάει στο σπίτι της, να καταργηθεί η αστυνομία, οπότε να κάνουμε έτσι και οικονομία), οι ελεγκτές γίνονται ξαφνικά άλλοι άνθρωποι: «Μα τι λέτε τώρα, εμείς δεν θέλουμε μπλεξίματα, ας μας έδινε ψεύτικο όνομα, εμείς γι' αυτό δεν της ζητήσαμε ταυτότητα» (!!!) «κι εμείς εργαζόμενοι είμαστε, κι εμείς έχουμε παιδιά, νομίζετε μας αρέσει αυτό που κάνουμε;». Η κατάληξη του επεισοδίου: Οι ελεγκτές προτείνουν να ακυρώσουν το πρόστιμο «αρκεί η κυρία να μην υποβάλει μήνυση», όπως και γίνεται. Βλέποντάς τους να μουτζουρώνουν το χαρτί νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση. «Ας έχουν χάρη», λέει η κυρία, «τους λυπήθηκα. Κάτι μου λέει ότι την επόμενη φορά θα το σκεφτούν πιο ψύχραιμα».

Και το καλύτερο - πριν χωριστούμε, τη ρωτάω: «Πού βρήκατε το τηλέφωνό μου; Είστε σε κάποια επιτροπή κατοίκων;». «Όχι», απαντά, «αλλά ο σύζυγός μου λόγω της εργασίας του περνάει κάθε μέρα από τα διόδια, και δεν πληρώνει. Του τηλεφώνησα να του πω ότι με έπιασαν, κι αυτός πήρε κάποιο από τα παιδιά στις Αφίδνες, που έψαξε και του 'δωσε 2-3 τηλέφωνα. Μου τα 'στειλε με sms και ήσασταν ο πρώτος που απάντησε.» Πανταχού παρόν το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!

Ε.Φ., μέλος της Πρωτοβουλίας στο Περιστέρι